Taxus Baccata

De taxus baccata is een langzaam groeiende plant en kan 12-20 m hoog worden. Hier zou men van schrikken, want men wil in de meeste gevallen niet zulke hoge taxus in de tuin hebben. Maar geen nood! De taxus baccata kan op iedere gewenste hoogte gesnoeid worden.  De taxus baccata  is tweehuizig.  (er zijn mannelijke en vrouwelijke planten).  De taxus baccata kan zeer oud worden.  Er zijn planten in Engeland bekend die van voor het begin van de jaartelling zijn.

De taxus baccata is wel giftig.  Als vee ervan eet, kan het dan dood worden gevonden. Al men het hout van de taxus baccata zaagt en verwerkt, dient men er rekening mee te houden dat het stof van de taxus baccata giftige bestanddelen bevat.

taxus baccata

Ook onze Taxus Baccata komt van zorgvuldig uitgekozen Kwekers!

De giftige bestanddelen van de taxus baccata worden al heel lang gebruikt in medicijnen tegen kanker.  In feite is taxus baccata het meest gebruikte middel tegen bepaalde vormen van kanker (merknaam taxol).  Een ander giftig bestanddeel van taxus is taxine.  Het zou een bestanddeel zijn van een pijlgif.  Het veroorzaakt hartritmestoornissen, hartstilstand, lever-en nierbeschadigingen.

Het rode vruchtvlees is in het geheel niet giftig.  Het smaakt heel zoet, op de rand van weeïg.  Men moet echter niet op de harde pit bijten en inslikken.  Het is nogal het verstandigst tegen kinderen te zeggen dat de hele taxus baccata plant giftig is

 Cultureel gebruik van de taxus baccata

De taxus baccata is uitermate goed geschikt voor het gebruik in een heg omdat hij zich zeer goed laat snoeien en omdat hij zich zeer goed vertakt.  Ook verdraagt een taxus baccata een grote snoeibeurt bijzonder goed.  Een oude boom kan zonder problemen uitlopen op oud hout.

Het hout van de taxus baccata is bijzonder sterk en buigzaam.  Er werden bogen van gemaakt.  Bij de Slag bij Azincourt (1415) gebruikten de Engelsen bogen van taxushout. Daardoor hadden hun pijlen een veel groter bereik.  Het is een van de redenen waarom ze de slag tegen de Fransen konden winnen.

De taxus baccata kom je veel tegen op begraafplaatsen.

Het is altijd erg lastig om goede kwaliteit taxus baccata te vinden. Doordat wij met zorg onze kwekers uitzoeken bent u altijd gegarandeerd van de beste kwaliteit! 

Taxus Baccata is verkrijgbaar vanaf € 9.95 per stuk.

Vraag naar de actuele prijzen i.v.m. verschilende hoogtes. Wij kunnen aan de hand van het aantal strekkende meters berekenen hoeveel taxus baccata  u nodig heeft.

Reacties zijn gesloten.